Om Oss, Guldkornens pedagogiska omsorg

Vilka är vi, och vad gör vi?

Vi följer kommunens kö och öppettider. Verksamheten riktas mot 1-5 åringar.

Läroplan och våra mål

Vi använder förskolans läroplan som en stöttepelare i vår verksamhet. Vi strävar efter att barnen skall ha möjlighet att bygga upp en bra självkänsla och utveckla empati.

Våra viktigaste verktyg till att nå dessa mål är:
Att vi arbetar i en liten barngrupp där barnen har stor möjlighet att bli sedda och bekräftade. Vi använder naturen och djuren för att utveckla känslan av delaktighet, samhörighet och empati.

Vi har bondgård inpå knutarna där vi kan t.ex. följa lamning, mata hästar, kor och getter. Vår kompostmat går vi med till hönsen. Vi har fina skogsområden, ängar och bäckar som vi besöker. På dessa platser tränar vi alla våra sinnen, stimulerar fantasin och får bra motorisk träning.

Bystugan, vårat tillhåll

På bystugan har vi stor yta att röra oss i. Barnen har två små rum på övervåningen som är inredda för att stimulera lek. Nere har vi en stor sal som inbjuder till rörelse och fri lek. Barnen har möjlighet att ta fram "pyssel", då sådant finns i barnens ögonhöjd för att stimulera och inspirera. Ute på gården finns gungor, rutschkana och lekstuga.
Varje dag på bystugan har vi samling med sång och rörelser.

Hemlagad mat är gott

Maten lagar vi själva från grunden utifrån bra råvaror. Vi arbetar för god matro samt stimulerande samtal mellan barnen själva och oss vuxna.

Barn- och matvecka

Vi har ett arbetssätt där den ena av oss har "barnvecka" och den andra har "matvecka". Den som har matveckan tar hand om alla praktiska sysslor: springaren. Den lagar maten, diskar, fixar och trixar. Det gör att den som har "barnveckan" kan ha sitt fulla fokus på att bara finnas för barnen: sittaren. Den ska finnas nere på barnens nivå så att de lätt kan komma och "tanka". Den iakttar, stimulerar, uppmuntrar i deras lek och interaktion. Dessa "roller" byts efter varje vecka.

För övrigt

Våra "femtontimmarsbarn" tar vi emot tis, ons och tors mellan kl 09.00-14.00.

För att kunna arbeta ännu närmare barnen händer det att vi mån och fre delar på gruppen och tar emot barnen i våra egna hem. I hemmets lugna vrå kan leken djupna med en enskild kompis, man deltar i vardagliga sysslor som matlagning, bakning etc.

Jan. 2010 startade vi vårat grönflagg projekt.


© Guldkornens Pedagogiska Omsorg. Alla rättigheter förbehållna.
Tel: 073-684 41 62 | E-mail: helenawiklund13@hotmail.compost
Guldkornens Pedagogiska Omsorg i samarbete med PointLevel webbhotell och domäner.