Om oss - Guldkornens Pedagogiska Omsorg

Vilka är vi, och vad gör vi?

Om guldkornen

Guldkornens pedagogiska omsorg startade sommaren 2010 i Smedsbo Bystuga och drivs i fristående regi. I bystugan samverkar Helena, Nettan och Karin med 10-12 barn.

Vår filosofi

"Att lära med hjärtat"

Förskolans läroplan är den stora ledstjärnan. Vår verksamhet präglas dagligen av dessa viktiga punkter:

Vårt mål och syfte

Att barnen ska bygga upp en stark och bra självkänsla samt att utveckla empati. Barnen ska varje dag bära en känsla av värde, mening och sammanhang. Vi vill förmedla en känsla av att de tillhör och bidrar till världen med sin blotta existens. Till följd av att känna sitt eget värde kan man känna andras. Vi vill vara inspiratörer till barnens utveckling i samspel med varandra och i förståelse av sig själva. Vi tänker att det tillämpar en positiv identitetsutveckling och med det en nyfikenhet på livet som ger lust att lära på ett glädjefyllt sätt. Vi vill att barnen ska ha tillgång till sin inre värld för att skapa en inifrånstyrning och därigenom bli trygga individer. I vår dagliga miljö och aktivitet ska barnen ha möjlighet att utsöndra “må bra hormoner”, öka samhörigheten och stärka jag-och kroppsuppfattningen. Våra verktyg: ICDP-vägledande samspel, emotionell vägledning. EQ emotionell intelligence. (Känslor, självmedvetenhet, inre ledning, motivation och drivkraft.)

 

Bystugan, vårt tillhåll

Bystugan är en härlig fin byggnad som byggdes som missionshus 1924. Vi har stora ytor inomhus att röra oss i. Vi har en stor sal där vi bygger upp olika lekstationer. Där har vi gott om utrymme för bland annat gymnastik, dans och rörelse. På övervåningen finns två små rum där de större barnen kan få vara för sig själva så leken kan få frodas utan störningsmoment. Köket angränsar till en lite mindre sal där vi äter och pysslar.

Utegården är stor och gräsbeklädd med sandlåda, gungor, rutschkana och lekstuga. Den största delen av dagen vistas vi utomhus. Den fria leken utomhus är något vi värnar om då vi anser att kreativitet och fantasi når högre när inte rummets gränser tar emot. Runtomkring oss har vi fina skogsområden, ängar och bäckar och en badplats som vi besöker. Vi har en bondgård runt knuten med kor, hästar, får. Där finns även höns som vi matar med vår kompostmat.Hälsa för kropp och själ.

Barn är livets gåva och vårt ansvar är att ge dem den näring de behöver för att växa sig starka. Det är en ära och en ynnest att få vara del av det och verka tillsammans med barnen i det syftet dagligen. Vi tar den uppgiften med största allvar. Vi strävar efter att nära deras sinne genom att försöka se vad just det här barnet behöver. Mindfulness genomsyrar hela vår verksamhet. Kropp och själ hänger ihop och en viktig drivkraft för att allt ska fungera till sin fulländning är kosten vilket vi värdesätter högt.

Vi lägger stor vikt på vår matstund. Maten är tillagad med omsorg, kryddad med mycket kärlek. Den lagas från grunden utan onödiga tillsatser med rena och ekologiska produkter så långt det går. Maten dukas upp i buffé med många olika grönsaker. Barnen hämtar sin mat själva och vi har en lugn och skön stund där vi främjar en positiv och inspirerande syn på mat och sällskapet av varandra.

Ansökan

För att ställa sig i kö hos oss skriver du ut en ansökningsblankett på Falu kommuns hemsida. Vi följer kommunens kö och öppettider. Barnomsorgstaxan är den samma som det kommunala. Ansökan skickar du sen direkt till Helena som är verksamhetsansvarig. Adress: Guldkornens pedagogiska omsorg, Stråtenbo 80, 79194 Falun eller så kommer du förbi oss på bystugan och får en blankett där.

Kontakt

Du är välkommen att ringa till Helena, 073-6844162 eller maila på: helena@bystugebarna.se


© Guldkornens Pedagogiska Omsorg. Alla rättigheter förbehållna.
Tel: 073-684 41 62 | E-mail: helena@bystugebarna.sepost
Guldkornens Pedagogiska Omsorg i samarbete med PointLevel webbhotell och domäner.